Británia sľúbila, že zaplatí všetky dlhy aj po odtrhnutí Škótska

13.01.2014 Celý región

Londýn 13. januára (TASR) - Británia dnes ubezpečila investorov, že uhradí všetky vládne dlhy vo výške 1,2 bilióna libier (1,44 bilióna eur) bez ohľadu na výsledok referenda o nezávislosti Škótska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ale vzhľadom na fakt, že podmienky prípadného odtrhnutia Škótska od Spojeného kráľovstva ešte neboli ani len načrtnuté, sa nedá odhadnúť, ako bude ministerstvo financií v Londýne postupovať pri výpočte "proporcionálneho podielu" Škótska na britskom dlhu.

Britská vláda napriek tomu dnes oznámila, že prevezme zodpovednosť za celý štátny dlh aj keď budú Škóti v septembrovom referende hlasovať pre nezávislosť. Cieľom tohto kroku je zabrániť zvýšeniu rizikovej prirážky z britských dlhopisov, ak budú v prieskume signalizovať, že Škóti sa rozhodnú ukončiť zväzky s Britániou.

Líder škótskych nacionalistov Alex Salmond pre zmenu vyhlásil, že Škótsko je ochotné prevziať svoj diel z dlhu Spojeného kráľovstva v prípade, že dostane aj svoj podiel zo spoločných aktív vrátane možnosti ponechať si naďalej britskú libru a využívať centrálnu banku v Londýne ako úverový ústav poslednej inštancie.

Britská vláda, ktorá je proti odtrhnutiu Škótska, ale upozornila nacionalistov, že vytvorenie menovej únie s nezávislým Škótskom považuje za "veľmi nepravdepodobné".

Stúpenci škótskej nezávislosti v prieskumoch momentálne zaostávajú za tzv. unionistami.
 

Vyberte región